сандвич серидка микрорастения

Засадили сте семената си, отгледали сте ги в продължение на няколко дни или седмици и сега сте готови да съберете първата си реколта от микрозелени растения. Това е вълнуващ момент всеки път, когато почувствате удовлетворението да се храните с нещо, което сте отгледали сами. Но след като сте откъснали всички тези доста малки кълнове, искате да ги използвате възможно най-добре. И така, как трябва да готвите (или да не готвите) тези поници? Трябва ли просто да ги хвърлите в салата, без значение какъв вид зеленчуци са те? Или някои от тях са по-подходящи за определени методи на приготвяне? Не се страхувайте, стигнахме дотук и няма да ви оставим непросветени.

Прочетете тези пет начина да пренесете красивите си микрорастения от саксията до трапезата:

Салати

Всички микрорастения са отлични, когато се консумират сурови. Прескачането на обработката не само ги запазва пресни и свежи, но и запазва деликатния вкус. Добавете към това факта, че всеки метод за готвене автоматично извлича някои от хранителните вещества и имате доста причини да следвате пътя на суровата храна, когато става въпрос за микрорастения. Едно растение, което  има страхотен вкус, когато се остави сурово, е поника на слънчогледа. Това наситено малко растение е идеалното ярко допълнение към салатите. Ето една хубава рецепта, която да опитате:

Салата от слънчогледови поници

Съставки за салатата:

1 ½ шепи Поници от слънчоглед

1 шепа рукола

2 моркова, обелени или нарязани на много малки парченца

3 репички нарязани на тънко

1 малка и 1 средна краставица, обелени и нарязани

За дресинга:

2 с.л. пресен лимонов сок

½ – 1 ч.л. Сироп от агаве

½ ч. л. Дижонска горчица

¼ ч. л. морска сол

¼ с.л. зехтин

Указания за приготвяне:

Комбинирайте всички зеленчуци. Разбъркайте всички съставки за дресинга в отделна купа. Смесете всичко заедно!

Сандвичи и рапове

Друг суров вариант е, разбира се, всички видове сандвичи. Тортила, пита, без глутен, независимо от вашите предпочитания, микрорастенията са страхотен начин да добавите вкус и да подсилите хранителните вещества на всеки сандвич или рап. Репичките са особено интересни за това, тъй като те също носят елемент от подправка на масата. Нашият стил на сандвич обикновено е рап. Ето една от любимите ни рецепти за рап:

Рап с хумус и микро репички

Съставки:

Една тортила питка или всякакъв вид плосък хляб, който ви харесва

1 ½ – 2 ч.л. хумус

½ шепа пролетен микс салати

1 морков, обелен

Здравословна голяма шепа поници от репички

Сирене Фета – натрошено

Указания:

Намажете тортила питката с хумус. Комбинирайте зеленчуците в купа и подредете върху тортилата. Поръсете с фета сиренето отгоре и завийте стегнато.

 

Готвене с микрорастения

Някои от тези растения се получават много добре, когато са сготвени. Докато някои трябва да бъдат сложени в последната секунда (кълновете от репички са отличен пример), други могат да устоят на малко топлина. Микрорастенията могат да бъдат идеалното допълнение за добавка към ястия за тиган. Те се справят добре и в други ястия като тази рецепта за паста с пресни пролетни зеленчуци и панчета, ако не сте вегетарианец.

Паста с (панчета), зеленчуци и грахови поници

Съставки:

½ килограм паста по желание, сварена (спагетите са по-добри от ювка за тази рецепта)

1 опаковка панчета от 100 грама

1 шепа пресен грах

3 шепи грахови поници

3 ч.л. прясно настърган пармезан

Указания:

Загрейте голям тиган с тежко дъно на умерен огън. Гответе панчетата около 3-4 минути. Добавете грахта и задушете, докато се загрее, още 2-3 минути. Добавете граховите поници и варете още една минута, преди да разбъркате всичко с пастата. Украсете с прясно настърган пармезан.

 

 

Сокове / смутита

Смутитата и соковете са особено подходящи за всякакви диети и хранителни режими, тъй като могат да съберат само в една чаша концентрирани количества хранителни вещества, протеини, фибри и минерали. Можете да си ги приготвите както с кухненски робот, така и с обикновен пасатор. Стават бързо и са много подходящи за следобедна закуска или като здравословен снак за вземане на работа или училище. Предлагаме ви една заредена с много антиоксиданти и минерали рецепта, която също е и много вкусна:

Зелено смути с микрорепички и микроброколи

 Съставки:

1 банан

500 мл сок от цитруси по избор

1 шепа микроброколи

1 шепа микрорепички

50гр боровинки

Указания:

Сложете всички съставки в блендера и разбъркайте. Ако трябва, добавете допълнително вода, за да настроите консистенцията. Тази рецепта всъщност е просто врата към света на смутитата. Можете да добавяте всичко, което ви е любимо.

Отглеждайте микро растения у дома

Изключително лесно и здавословно

Разгледайте Комплекта Отгледай сам!

Ферми Сердика

Вземете 20% намаление

Отглеждайте микро растения у дома

Само за няколко дни имате напълно готова супер храна подходяща за цялото семейство. Вземете си комплект за микро растения сега и се насладете на изключителните свойства на тези прекрасни растения

Разгледайте новите ни комплекти!