5 храни зимата ферми сердика

Студеното зимно време влияе не само върху сметките ви за отопление. Вашето тяло също преживява промени в енергийните нива, в метаболизма и дори в предпочитаната храна.Голямата истина е, че нито един сезон не води до нездравословни хранителни навици. Точно както не бива да прекалявате със сладоледа през летните дни, така не трябва да живеете на постоянна диета от горещ шоколад и маслени бисквитки през зимата. Идването на зимния сезон във вашата диета може да бъде нещо много здравословно – и вкусно – ако добавите няколко любими наши храни за студено време. Ето някои от тях:

Микрорастения

Микрорастенията са може би най-добрият начин да заредите организма си с така ценните витамини и минерали, от които се нуждае той през зимните месеци. Те са отличен имуностимулатор за всички възрасти и консумацията им през зимата води до значително укрепване на общото състояние на тялото и настроението ни. Само една щипка микрорастения на ден, добавена към основното хранене е достатъчна, за да получим всички полезни вещества за деня.

Кореноплодни

Местните продукти могат да бъдат трудни за намиране, когато студеното време инхибира растежа на културите. Но кореноплодни зеленчуци като цвекло, моркови и ряпа могат да издържат на студа, така че местните фермери могат да осигурят пресни продукти – и вие можете да извлечете ползи. Печете моркови за повишаване на бета-каротина или варете ряпа за витамини С и А.

Овесени ядки с плодове

Овесените ядки са много повече от просто удобна храна за закуска; те също така осигуряват хранителни вещества, които са от съществено значение през зимата. Овесените ядки са с високо съдържание на цинк (важно за правилната имунна функция) и разтворими фибри (свързани със здравето на сърцето). Въпреки че инстантната овесена каша е по-удобна, тя е малко по-скъпа. За да се храните здравословно с ограничен бюджет, пробвайте със старомодния, но доказан овес.

Супа

Супата е идеалната храна за зимата – стига да държите сметаната, солта и говеждото месо настрани. Потърсете рецепти за супи, които изискват пилешки бульон, зеленчуков бульон или вода като основа и включват много зеленчуци. Най-полезната супа можете да си приготвите с микрорастения.

Риба тон

За изненадваща алтернатива на типичните комфортни храни – често заредени с мазнини и захар – опитайте суши. Изберете рула, обвити с риба тон или сьомга. И двете са добри източници на витамин D. През зимните месеци, когато имате ограничено излагане на слънце, хранителните източници на костно-здравия витамин стават още по-важни. Недостигът на витамин D е свързан с нарушен растеж, отслабване на имунитета и дори риск от сърдечни заболявания.

Броколи и карфиол

Освен че си правите ваксинации против грип и редовно си миете ръцете, тези кръстоцветни зеленчуци може да са вашата най-добра защита срещу зимните вируси. Броколите и карфиолът са с високо съдържание на витамин С, което е свързано с повишена имунна функция. Ако опитате да добавите към менюто си микроброколи и карфиол, определено няма да съжалявате нито от вкусова, нито от здравословна гледна точка.

Отглеждайте микро растения у дома

Само за няколко дни имате напълно готова супер храна подходяща за цялото семейство. Вземете си комплект за микро растения сега и се насладете на изключителните свойства на тези прекрасни растения

Разгледайте новите ни комплекти!