Ето, че вече сте отгледали своя Комплект за микро растения успешно и ви предстои беритба и съхранение. Поздравления, по-“трудната“ работа вече е свършена! Брането и съхраняването на микро растения е още по-лесно и от отглеждането им, така че дишайте спокойно.

Брането

Брането на микрорастения е най-добре да се състои наведнъж за цялата партида, тъй като полезните вещества са най-силно концентрирани в тях именно между седем и десет дни след посаждането в зависимост от вида. Ще ви трябва остра ножица или остър нож, за да оберете най-лесно своята  микро реколта. Може да е изкушаващо просто да ги издърпате направо от пръстта с ръце, но това може да нарани микро бебчетата ви. Освен това, ако ги извадите, вие проваляте шансовете си да получите втора реколта от едно засаждане. С едната ръка захванете възможно най-много от туфата микро растения, а с другата отрежете снопа много близо до почвата и повторете докато не оберете цялата кутийка.

* За разлика от кълновете, микро растенията обикновено имат твърде развити корени, за да се ядат

Съхранението

Всички зелении и зеленчуци издържат много повече, ако се съхраняват правилно. Микрорастенията не са никакво изключение от това правило. Поддържането на влага е ключова част от това вашите микрорастения да останат свежи и хрупкави. Един от най-добрите и най-прости начини да ги съхранявате е да ги поставите между влажни парчета хартиени кърпи и след това да ги запечатате в найлонов плик или контейнер. Ако съхранявате микро растенията си по този начин, трябва да очаквате да останат свежи в хладилника ви до две седмици. Най-добре е да оставите микро растенията си в хладилника до момента, докато не се наложи да отидат в чинията или във вашата рецепта. По този начин те няма да започнат да изсъхват или да увяхват, преди да можете да ги сервирате.

Ето няколко допълнителни съвета, за да накарате вашите микро растения да издържат възможно най-дълго.

1) Дръжте ги на хладно

Микрорастенията обичат да стоят на хладно. Около 2-3градуса. Нормалните хладилници могат да смъкнат температурата до около 4,5-5 градуса, така че е добре да проверите настройките си и да намалите хладилника си колкото можете.

2) Пазете ги от слънчева светлина

Микросите обичат светлината, когато все още растат. Но след като ги оберете, най-добре е да ги пазите от пряка слънчева светлина. Ако не искате да ги слагате в хладилника, най-добре е да ги съхранявате във влажна кърпа и после в пластмасов плик или контейнер в някой шкаф.

*Излагането на някои сортове микро растения на слънчева светлина след обирането им може да промени вкуса и външния им вид.

3) Мийте ги внимателно

Добре е да измиете микрорастенията си, преди да ги ядете, както правите с всеки зеленчук. Но микросите могат лесно да се натъртят, така че с тях трябва да се работи внимателно. Не е нужно да ги удавите. Просто леко ги изплакнете със студена вода и след това внимателно ги прекарайте през центрофуга за салата, за да ги изсушите, ако имате такава. Ако нямате, попийте нежно с кърпа излишната влага от тях.

*Най-добре е да измиете микро растенията си точно преди да ги използвате, а не преди да ги съхранявате в хладилника. В противен случай те могат да развият излишна влага и да се влошат по-бързо.

Отглеждайте микро растения у дома

Само за няколко дни имате напълно готова супер храна подходяща за цялото семейство. Вземете си комплект за микро растения сега и се насладете на изключителните свойства на тези прекрасни растения

Разгледайте новите ни комплекти!