Всички знаем, че броколите са здравословни, но повечето от нас не ги консумират достатъчно често. Не винаги имаме време да ги готвим, а замразените не са добра опция. Има един вариант обаче, в който са вмъкнати до 40 пъти повече полезни вещества и изглежда невероятно и това са микроброколите. Ползите за здравето на микроброколите са невероятни, като се има предвид малкият им размер. Само в една малка щипка от микрозеленчука се съдържат всички необходими витамини и минерали за целия ден.

Какво представляват микроброколите? 

Това е фаза в живота на растението, когато е на възраст между 10 и 14 дни.  По време на този етап сулфорафанът, едно от естествените съединения на растението е в най-висока концентрация.  Сулфорафанът е най -мощният известен активатор в природата – което означава, че активира биологичен процес, който всъщност създава антиоксидантни протеини в тялото ви.

Това съединение присъства и в няколко други кръстоцветни зеленчуци като Бок чой, карфиол и зеле.  Броколите обаче са една от храните с най-високо съдържание на сулфорафан, особено на етапите на покълване и микрорастения. Нека да разгледаме някои от ползите за здравето на микроброколите и сулфорафана.

СУЛФОРАФАНЪТ ДЕЙСТВА СРЕЩУ РАК

Много лабораторни проучвания и проучвания върху животни са потвърдили противораковите свойства на сулфорафана.Сулфорафанът действа по няколко начина срещу рака, включително намаляване на броя и размера на различни видове ракови клетки и затруднява размножаването на раковите клетки.Сулфорафанът също улеснява освобождаването на антиоксиданти и детоксикиращи ензими, които неутрализират известни причиняващи рак елементи, като бензен.  Той се свързва с протеин в клетките и в процеса катализира производството на ензими, които помагат на клетките да се противопоставят на токсични и канцерогенни вещества.

ПОДДЪРЖА СЪРДЕЧНО-СЪДОВОТО ЗДРАВЕ

Една от основните причини за сърдечно-съдови заболявания и усложнения е възпалението.  Възпалението на артериите може да причини стесняване на съдовете, което води до високо кръвно налягане и втвърдяване на артериите.Резултатите от проучванията показват, че сулфорафанът има противовъзпалителни свойства.  Това съединение активира протеин, известен като Nrf2, който предотвратява възпалението на ендотелните клетки (клетките, които изграждат артериите ви).В проучване от 2009 г., поръчано от Британската сърдечна фондация за сърдечно -съдови науки, е установено, че активирането на Nrf2 може да предотврати или намали атеросклерозата.

МИКРОБРОКОЛИТЕ ИМАТ АНТИДИАБЕТИЧНИ СВОЙСТВА

Установено е, че сулфорафанът облекчава ефектите от диабета, особено при хора с диабет, които са със затлъстяване или с наднормено тегло.Едно проучване изследва ефекта на сулфорафан в поници от броколи върху хора с диабет тип 2.  Всеки от 97-те участници получават микроброколи, съдържащи 150 µmol сулфорафан дневно.  Проучването заключава, че сулфорафанът помага за намаляване на нивата на кръвната захар с цели 6,5% и също така подобрява контрола на кръвната захар.

НАМАЛЯВА СИМПТОМИТЕ НА АУТИЗМА

Специфичният сулфорафан, който се съдържа в микроброколите, наскоро беше изследван за потенциалните му ползи за деца с аутизъм.Проучване на университета Джон Хопкинс установи, че приемане на дневната доза сулфорафан от щипка микроброколи за четири седмици подобрява поведенческите и комуникационните оценки при деца с аутизъм.

СВОЙСТВА ПРОТИВ СТАРЕЕНЕ

Сулфорафанът забавя значително стареенето,тъй като активира протеините в тялото.  Обикновено наричани  HSP27 протеини, това са веществата, които забавят процеса на стареене на клетките.Протеинът действа срещу стареенето, като мобилизира защитни сили, които предпазват от клетъчно увреждане от ултравиолетова светлина.

УСИЛВАТ ФУНКЦИЯТА НА МОЗЪКА

Проучванията показват, че сулфорафанът намалява умствения упадък и подобрява възстановяването след мозъчна травма.  Доказано е, че намалява симптомите на депресия и тревожността при проучвания.Проучване от 2017 г. Заключава, че сулфорафанът, заедно с витамин Е, подобрява когнитивното развитие и намалява оксидативното увреждане при млади мишки, които са били изложени на олово.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА МИКРОБРОКОЛИ  E ЛЕСНО И БЪРЗО!

Отглеждането на микроброколи е изключително лесно и бързо с Комплекта Отгледай сам микрорастения на Ферми Сердика! Само за 7 дни може да се сдобиете с домашно отгледани и пресни микроброколи, които да добавите към дневното меню на цялото семейство. Ползите са толкова многобройни, а вкуса на микрорастенията е несравним!

Отглеждайте микро растения у дома

Само за няколко дни имате напълно готова супер храна подходяща за цялото семейство. Вземете си комплект за микро растения сега и се насладете на изключителните свойства на тези прекрасни растения

Разгледайте новите ни комплекти!