През последните няколко години се наблюдава една нова тенденция за пречистване на организма след тежките трапези от зимните празници.  Вегануари е течение за приемане на възможно най-малко токсини и вредни мазнини чрез яденето на постни ястия през януари.

Не случайно януари е най-подходящото време за детоксикация и пречистване на организма, защото повечето хора прекаляват с храната и алкохола по време на коледните и новогодишни празници, като обикновено се приемат по-мазни и тежки храни.

Вегануари е невероятно полезно предизвикателство за старт на новата година, като е научно доказано, че дори и само седмица или две консумиране на изцяло веган храни се отразява изключително ползотворно за организма. През този период разтоварваме не само стомаха и храносмилателната система, но и черния дроб и рестартираме имунната система.  Но какви храни да ядем по време на вегануари, за да се детоксикираме максимално и същевременно да приемаме най-разнообразни полезни вещества?

  • Зелени зеленчуци, микрорастения и салати

Всекидневната консумация на възможно най-много зеленчуци в зелено, салати и най-вече микрорастения е възможно най-бързият и ефективен начин за пречистване на организма изцяло. Тези храни спомагат и детоксикират изключително мощно храносмилателната система, стомаха и червата. Добавянето на всякакви зелении и различни видове микрорастения към диетата всеки ден ще направи чудеса с организма само след седмица. Съдържанието на хлорофил също така спомага и сърцето и кръвоносните съдове, като засилва метаболизма и помага за отвеждане на токсините от черния дроб. В повечето микрорастения се съдържат до 40 пъти повече витамини и минерали от зрелите растения, а някои от тях имат много силни антиоксидантни свойства ( броколи, люцерна, репички).  Изглежда имате повече от една причина да започнете да консумирате тези храни все повече и то не само през януари.

  • Ориз

Оризът е отлична храна за детоксикация на организма. Той има свойството да поема токсините като гъба и да ги капсулира, а същевременно пречиства кръвта и червата. От всички варива той е най-полезното за стомаха защото не го издува както прави боба. Освен многото полезни свойства на ориза, огромно негово предимство е, че може лесно да се интегрира в различни ястия като се комбинира с различни зеленчуци. Най-полезно е оризът да се приготви на пара без никаква мазнина и да се ползва като гарнитура към зеленчукова яхния например.

  • Цитруси

Цитрусовите плодове са отличен съюзник в борбата с токсините и вредните мазнини в тялото. Те съдържат и високи дози витамини, които помагат за засилване на имунната система и борбата с инфекциите. Освен това тези плодове са изключително вкусни, а сега са в сезон, което ги прави перфектният избор- могат да се хапват сурови, сушени или да се направят на сокове, фрешове и смутита. При всички случаи консумацията на лимони, портокали, грейпфрут и други цитруси ще се отрази благотворно на тялото и духа- зареждат с енергия и детоксикират.

  • Джинджифил

Джинджифилът е зареден с антиоксиданти и има силни антивъзпалителни свойства. Той пречиства черния дроб и действа като естествен имуностимулатор за целия организъм. Много е подходящ за очистване на мазнините и засилване на метаболизма заради пикантната си природа. Можете да го добавяте към всякакви зеленчукови ястия, салати и гарнитури. Ако се приема като чай или фреш, джинджифилът действа успокояващо и благотворно на стомаха като подпомага храносмилането. Пийте по една чаша джинджифилов чай след хранене за най-добър ефект.

Отглеждайте микро растения у дома

Само за няколко дни имате напълно готова супер храна подходяща за цялото семейство. Вземете си комплект за микро растения сега и се насладете на изключителните свойства на тези прекрасни растения

Разгледайте новите ни комплекти!