Микрорастенията от грах се борят с болестите, рака и подпомагат доброто здраве

Грахът е често срещан зеленчук, отглеждан и консумиран в почти всяко кътче на земното кълбо.  Въпреки че вероятно сте много запознати с грахта и безбройните рецепти, в които се използва, вероятно никога не сте опитвали микрорастения от грах в салата или здравословно смути.

Ето всичко, което трябва да знаете за това мощно и изключително полезно микрорастение, което трябва да бъде включено в ежедневната ви диета час по-скоро.

Ето и малко хранителна информация за микрограхта:

Прясно набраните грахови микрорастения са богати на витамини и минерали.  Единична порция от 1 чаша (приблизително 100 g) микрограх е с ниско съдържание на калории и относително високо съдържание на протеини.

Включването на микрограх в диетата ви ще осигури значително увеличаване на приема на витамин С и желязо, без да осигурява излишни калории чрез въглехидрати.  Процентът на фибри също е относително висок в сравнение с теглото на порцията.

Микрорастенията на грахта са богат източник на витамин С

 

Една чаша микрограх може да осигури 50% от препоръчителната дневна доза витамин С за възрастен.  Този основен витамин може да помогне за защита на имунната система, която е изтощена от стрес, тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол или затлъстяване. Витамин С може също така да намали риска от инфекции и пневмония, когато страдате от обикновена настинка, а по-високите концентрации на витамин С в кръвта могат дори да помогнат за намаляване на риска от инсулт.  Ранните изследвания показват, че витамин С може да намали риска от развитие на рак и сърдечно-съдови заболявания, което вероятно е свързано с противовъзпалителните свойства на витамина.

Други предимства на витамин С включват:

  • По-бързо зарастване на рани.
  • Намаляване на симптомите на астма, причинени от замърсяването на въздуха.
  • По-добра обработка на глюкоза и инсулин.
  • Насърчава производството на невротрансмитери, което може да помогне за регулиране на настроението.

Желязото в микрограхта може да предотврати дефицит и анемия

 

Желязото е от съществено значение за тялото и присъства във всички клетки.  Използва се за транспортиране на кислород и за задействане на ензимни реакции.  Дефицитът на желязо е сериозно състояние, което може да доведе до анемия.

Дефицитът на желязо в ранен стадий може да доведе до симптоми като:

  • Умора и отпадналост.
  • Лоша когнитивна ефективност.
  • Лоша имунна ефективност.
  • Възпаление на езика.
  • Лоша регулация на температурата.

Микрорастенията от грах помагат за предотвратяване на дефицита на желязо и следователно анемия, като осигуряват значителен мощен приток на желязо на тялото.  Една чаша порция грахови микрорастения предлага 60% от препоръчителната дневна доза желязо.  Когато се комбинира с балансирана диета, граховите микрозеленчуци могат да гарантират, че нивата на желязо остават в оптималния диапазон. Ако сте веган или вегетарианец, тогава редовната консумация на микрограх може да компенсира липсата на желязо от консумацията на месо.

Граховите микрорастения са с високо съдържание на протеини

По тегло граховите микрорастения са един от най-добрите растителни източници на протеини.  Една чаша микрограх, която е много малка и лесна за консумация, може да осигури два грама протеин, еквивалент на 1/3 от яйце.

Когато спазвате сурова веганска или вегетарианска диета, граховите микрорастения могат да се превърнат в основен вторичен източник на естествен протеин, намалявайки зависимостта ви от шейкове, богати на въглехидрати бобови зърна или източници на преработена соя.

Фитоестрогените в граховите микрорастения могат да предотвратят рак и други сериозни заболявания

Граховите микрозеленчуци са богат източник на фитоестрогени.  Тези растителни съединения често се споменават заради способността им да намаляват риска от рак на гърдата, сърдечни заболявания и остеопороза. Научните изследвания на фитоестрогените се увеличават всяка година.  При по-възрастни хора с висок холестерол, повишеният прием на фитоестрогени може да подобри здравето на сърцето, здравето на костите и може да намали риска от канцерогенеза в тялото.  Това може да помогне за предотвратяване на образуването или прогресирането на различни форми на рак.

Фибрите, които присъстват в микрограхта, също са известни борци с рака.  Настоящите изследвания са изключително положителни, като показват, че жените, които спазват диета, богата на фибри, са изложени на по-малък риск от развитие на рак на гърдата.

Микрорастенията на грахта са най-полезни като се консумират сурови

 

Микрограхта има най-хубав вкус и свойства когато се консумира в сурово състояние. Единствената топлинна обработка, която може да минава не трябва да надвишава няколко секунди, за да могат всички полезни вещества да запазят максимално силата си. Най-добрият вариант е сами да си отгледате микрограх у дома- така тя ще бъде възможно най-прясна и чиста.

В днешно време става все по-трудно да си набавяме всички необходими витамини и минерали на дневна база заради забързаното ни ежедневие. Изследванията показват, че отглеждането на собствена супер храна и консумацията на чисти лично отгледани зеленчуци, зелении и подправки подпомага не само физическото ни здраве, но и подобрява психиката ни и оказва положително влияние върху нервната ни система и настроението ни. С новите комплекти на Ферми Сердика отглеждането на собствена колекция микрорастения става  толкова лесно и бързо, а вкусът им е невероятен. Най-хубавото е,че са за многократна употреба, а една от тайните на микрограхта е, че тя е  единственият вид микрорастение, което може да се гледа неограничено- при осигуряване на хубави условия можете да го подстригвате и то ще израства наново след няколко дни. Така ще можете да си осигурите постоянен запас от прясна и свежа микрограх. Само когато лично отгледате едно растение можете да бъдете сигурни, че то е екологично чисто и заредено с полезни вещества, витамини и минерали.

Започнете още днес- отглеждането е лесно, приятно и полезно за духа и тялото!

Отглеждайте микро растения у дома

Само за няколко дни имате напълно готова супер храна подходяща за цялото семейство. Вземете си комплект за микро растения сега и се насладете на изключителните свойства на тези прекрасни растения

Разгледайте новите ни комплекти!